Nieuws

Eerste uitkomsten onderzoek vallende maalsteen nopen tot actie.

17 februari 2023

Mogelijk ook bij andere molens verborgen risico’s.

In oktober deed zich in Drenthe een ongeval voor waarbij een maalsteen uit de steenkraan viel. De steen viel door de zoldervloer en kwam tot stilstand op de begane grond. De molenaar is achter de steen aan gevallen en liep verwondingen op. Andere aanwezigen in de molen konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Wij vragen uw aandacht voor dit ongeval. Onderzoek wees uit dat de directe oorzaak van de val van de steen en de molenaar het uitscheuren van de schroefdraad van de moer van de spindel van de steenkraan was. Gezien de ernst van het ongeval en de grote risico’s die een incident als deze met zich meebrengt loopt het onderzoek nog.

Onderzoek
Technisch onderzoek van de spindel en de moer bij andere steenkranen heeft aangetoond dat er grote kans bestaat dat bij meerdere molens zich eenzelfde probleem voordoet. Na het ongeval zijn spindels en moeren van acht korenmolens geïnspecteerd. Bij de helft van de moeren werd er slijtage of een beschadiging geconstateerd. Deze moeren worden uiteraard niet meer gebruikt. Het ongeval staat dus niet op zichzelf. 

Inspectie belangrijk
Gezien het hoge percentage probleemgevallen op deze kleine steekproef, vinden De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars het belangrijk dat op korte termijn moleneigenaren en/of molenaars spindel en moer inspecteren op de volgende punten:

1. Zit er speling tussen de spindel en de moer? Zo is eenvoudig vast te stellen of de schroefdraad ernstig is versleten.

2. Is de schroefdraad van de spindel of de moer gecorrodeerd? Corrosie veroorzaakt extra slijtage.

3. Is de schroefdraad van de spindel of de moer beschadigd? Om dit goed te kunnen waarnemen, moeten de moer en de spindel worden ontvet. Let daarbij op de vorm van de schroefdraad, die hoekig moet zijn. Als de schroefdraad een afgeronde kant heeft, wijst dat op slijtage. Ook kan het zijn dat er kleine stukjes schroefdraad missen.

4. Vertoont de schroefdraad van de moer aan de boven- of onderzijde een loszittend stukje? Buigt de schroefdraad een beetje naar buiten?

Als u een of meerdere van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, adviseren we u om een deskundige (bv. molenadviseur, monumentenwacht, molenmaker, molensteenmaker) te raadplegen.
Om een goed beeld te krijgen van de situatie vragen we u De Hollandsche Molen van de resultaten van uw controle op de hoogte te stellen. Doe dit ook als u geen gebreken heeft geconstateerd.
Dit kan via dhm@molens.nl

Rechthoekige schroefdraad van de spindel - met schade aan de schroefdraad.

Spindelmoer - duidelijke slijtvlakken op de schroefdraad.

Detail spindel - met schade aan schroefdraad en  slijtage (afronding) linkerzijde schroefdraad.

Spindelmoer - schroefdraad linksonder komt los.

20221019_spindelmoermolendebentevangevallensteen,uitgebrokenschroefdraad-uitsnedeklein32d9.jpg

Spindelmoer: als gevolg van de uitgebroken schroefdraad is de steen gevallen. De binnenzijde van de spindelmoer is geheel glad geraakt.