Erelid en oud-voorzitter Ton Esman overleden

Erelid en oud-voorzitter Ton Esman overleden

19 december 2023

Het Gilde ontving vandaag het droevige bericht dat erelid en oud-voorzitter Ton Esman op 7 december jl. op 73 jarige leeftijd is overleden. Ton Esman was een molenaar van het eerste uur van het Gilde. Hij behoorde niet tot de oprichters maar heeft van 1971 tot 1977 in het landelijk bestuur gezeten en was van 1973 tot 1977 de derde voorzitter vanaf de oprichting van het Gilde. Ton was een groot voorvechter van het behoud van de streekeigen molentradities en terminologie. Doordat de opleiding tot molenaar landelijk werd uitgerold verdwenen veel streekeigen termen. Ook molenmakers gingen door het hele land werken en zo verdwenen de streekgebonden variaties in molenbouw. In de Gildebrief heeft hij daarover gepubliceerd. Ton heeft op heel veel verschillende molens gedraaid door het hele land. De Piepermolen in Rekken was de laatste molen waar hij molenaar was. Voor het jubileumboek heb ik een aantal gesprekken met hem gevoerd. Hij was daarvoor getroffen door een hersenbloeding waardoor het lezen en schrijven hem erg veel moeite kostten. Het laatste contact wat ik met hem had was nadat het jubileumboek was uitgekomen. Hij schreef dat hij het een fantastisch boek vond en geweldige herinneringen had aan een hele fijne tijd.

Het Gilde wenst zijn nabestaanden veel kracht en sterkte toe in het dragen van dit verlies.

Namens het Gilde,

Tom Kreuning, secretaris

 

Foto: Ramon Kroes