Bezoek Nederlands OpenLuchtmuseum

(Bijgewerkt 18-10-2024)

Volgend jaar zal er weer een excursie worden georganiseerd voor het bezoek aan het Nederlands OpenLuchtmuseum. Zodra meer bekend is zullen wij u op de hoogte brengen. De excursie zal een hele dag in beslag nemen.

Op zondag 16 juni 2024 (Vaderdag) gaan we naar het Nederlands OpenLuchtmuseum in Arnhem. Wij verzamelen om 10:00 uur bij de ingang en zullen worden ontvangen door een molenaar van het Openluchtmuseum. Die zal ons rondleiden zodat wij, als molenaarsgroep, de molens ook van binnen kunnen zien (hetgeen niet voor bezoekers is weggelegd). De excursie is in eerste instantie gericht op het instructieprogramma voor de molenaars in opleiding.

Entreegeld, parkeerkosten, lunch en consumpties zijn voor eigen rekening. Introducees zijn ook welkom. Ben je in het bezit van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP kaart of een ander actieticket? Dan ben je in het bezit van een geldig entreebewijs..Beschouw het als een leuke en vooral leerzame dag, waarbij ook aanhang welkom is. Het Nederlands Openluchtmusem wil graag weten met hoeveel mensen we komen, dus heb je belangstelling? Dan graag aanmelden vóór 7 juni 2024  bij Hans Kalkhoven (nbopleid@gildevanmolenaars.nl)

Verslag van een van de vorige bezoeken aan het Nederlands OpenLucht Museum
Op zondag 28 april 2019 heeft de afdeling Noord-Brabant een excursie naar het Nederlands OpenLucht Museum georganiseerd. De excursie is in eerste instantie gericht op het instructieprogramma voor de molenaars in opleiding, maar er hebben zich ook geslaagde molenaars gemeld, die natuurlijk ook erg welkom waren. Bovendien namen vele molenaars ook hun vrienden/vrouwen/familie mee. Die “aanhang” was misschien wat minder geïnteresseerd in molens, maar er is meer te zien in het Nederlands OpenLucht Museum: een win-win situatie. Er hebben zich ongeveer 30 mensen aangemeld, dus dat was een grote groep.
We werden bij de opening ontvangen door een molenaar van het OLM: Mark den Boer, die ons meenam naar de paltrokmolen die daadwerkelijk hout aan het zagen was. De weersomstandigheden waren eigenlijk ideaal: een mooi zonnetje, geen regen, niet al te koud, maar ook niet al te veel wind. Voorde molen was dat een beetje jammer, maar er was juist voldoende wind om het zaagproces te demonstreren. Na het zagen konden de molenaars het inwendige van de paltrokmolen nader bekijken en daar ook uitleg over krijgen: Zeer waardevol, want een paltrokmolen zie je niet elke dag.
Daarna nam Mark den Boer ons meer naar de achtkante poldermolen. Een bijzonder mooi exemplaar, waarbij de molenaars ook de binnenzijde konden bekijken, iets wat niet voor gewone bezoekers van het Nederlands OpenLucht Museum is weggelegd. Bijzonder was dat daarna een Bosmanmolen uitgebreid door Mark den Boer is uiteengezet.
Een hoogetepunt van de dag was wel het  uitgebreide verhaal op de papiermolen. Mark den Boer en Mark Dwarswaard hebben uitgebreid het complexe proces van het maken van papier en de handelingen daarbij uiteengezet.
Daarna was het tijd voor de lunch, die we in het restaurant van het Nederlands OpenLucht Museum konden nuttigen of die we zelf hadden meegenomen hadden. Na de lunch werden we ontvangen op de oliemolen. Alsof dat niet genoeg was hebben we daarna gewandeld naar de (bok)tjasker. De molenaars werden in de gelegenheid gesteld om eens goed naar bijvoorbeeld de vang van de tjasker te kijken en het kruien van de tjasker te doorgronden.
Niet ver van de tjasker stond een weidemolentje die door Mark Dwarswaard nog werd “opgezeild”: Leuk dat bij zo’n molen het opzeilen met planken plaatsvindt: Die planken lijken op en worden hetzelfde aangebracht als windborden, maar zitten op de plaats waar bij een grote molen de zeilen aanwezig zijn.
Nog verder gingen we naar de spinnekop. Interessant de wijze van opzeilen (met opgevouwde zeilen inspannen en afzeilen waarbij het zeil opgevouwen wordt en afgenomen. De molenaars konden (één voor één) nog even naar binnen kijken op te zien hoe een trekvang er uit ziet.
Het was nog steeds niet gedaan, want daarna zijn we naar de standerdmolen gegaan met een houten bovenas en houten roeden. Het liep tegen sluitingstijd toen we nog naar de stellingmolen konden gaan.
Al met al een bijzonder leuke en vooral nuttige dag, waarop we eigenlijk wat tijd te kort kwamen. Dat kunnen we volgend jaar wellicht inhalen.