Brabants Vlaamse Contactdag
(bijgewerkt: 18-10-2024)
Eerstvolgende Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag
Deze zal plaatsvinden in het eerste weekend van oktober 2025 in Vlaanderen en zal worden georganiseerd door de Vlaamse Molenvereniging Levende Molens. Zodra meer bekend wordt, zal u worden geïnformeerd.
De 42e Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag vond plaats op zaterdag 5 oktober 2024.
Dit jaar waren wij te gast bij een aantal molens in West-Brabant. De contactdag startte met een ontvangst op De Heimolen in Rucphen-Bosschenhoofd, na een kopje koffie met een authentieke Brabantse lekkernij (worstenboodje), gingen we op weg naar de molens.
En voor wie geïnteresseerd was, een rondleiding in de Basiliek van Oudenbosch. De molens en de Basiliek staan op relatief korte afstand van elkaar.
Er was voor de partners eventueel gelegenheid om te gaan shoppen in het Designer Outlet Roosendaal, echter voor de bereikbaarheid diende u zelf vervoer te regelen.
Het programma was als volgt:
- 11:30u - 12:00u: Ontvangst in Gasterij De Heimolen, Heimolendreef 14, 4715TC RUCPHEN
- 12:00u Welkomstwoord en toelichting op het programma
- 12:30u Aanvang routes
- 17:45u - 18:15u: Terug verzamelen in Gasterij De Heimolen
- 18:30u Diner (Brabantse stamppotten)
- 22:00u Sluiting
De volgende molenbezoeken stonden op het programma:
- De Heimolen in Rucphen
- Molen van Aerden in Nispen
- Molen De Lelie in Etten-Leur
- Zwartenbergsemolen in Etten-Leur
De 41e Vlaams-Brabantse Contactdag
Onze Vlaamse Molenvrienden hebben dit jaar de 41e Vlaams-Brabantse Contactdag georganiseerd en zal plaatsvinden op zaterdag 7 oktober 2023.
Deze 41e editie doet ons toch ook weer terugdenken aan het begin van deze jaarlijkse traditie, indertijd in het leven geroepen door Els De Kinderen, Arnold Naaijkens en Joep Coppens. Aan beide zijden van de grens is het duidelijk de wens om deze traditie in leven te houden.
Dit jaar is Vlaanderen weer aan de beurt en we starten in Kasterlee, in het Heemerf, aan de voet van Keesesmolen. Hier begint de ontvangst vanaf 12.00 uur. Na de koffie en een versnapering worden de deelnemers verdeeld in groepen zodat de 4 te bezoeken molens niet overrompeld worden door alle deelnemers tegelijkertijd.
Keesesmolen is een standaardmolen met open voet, oorspronkelijk gebouwd in Heist-op-den-Berg en in 1921 overgebracht naar Kasterlee. In 1952 werd de molen binnen de gemeente verplaatst van zijn originele standplaats, dicht bij het centrum, naar de huidige plek aan de Geelsebaan, juist buiten het centrum. Na enkele opknapbeurten in de voorbije decennia is de molen, na verkoop aan de gemeente, recent grondig gerestaureerd door John en Jan De Jongh. Hierbij zijn de teerlingen ook een 1 meter verhoogd. Adres: Geelsebaan aan de afslag Doornboom.
Een volgende molen is de Molen van ’t Veld in Geel en zijn vernieuwde infocentrum. In het vorige nummer van ons tijdschrift is dit geheel nog uitgebreid aan bod gekomen, daarom een beknopte voorstelling. Deze standaardmolen is in 1796 gebouwd in Heist-op-den-Berg. Reeds in 1823 is de molen verplaatst naar Geel-Elsum. Op die standplaats is de molen in bedrijf gebleven tot 1975. Na een periode van verval volgt overname door de Stad Geel en een laatste verplaatsing naar Geel-Ten Aard. Omwille van een betere windvang wordt de molen geplaatst op een onderbouw met hierrond een berg. Deze onderbouw wordt ingericht als educatief centrum. Dit laatste en de ruimte rond de molen zijn recent heringericht als infocentrum. In de ruimte vinden we interactieve opstellingen en grote pancartes over het malen, vroeger en nu. Buiten vinden we een praatpaal, infopanelen over de geschiedenis en opbouw van de molen, een proefveldje met granen ingezaaid en een blauwe steen met 4 soorten scherpsels. Adres: Zeggendijk.
Verder richting Nederland ligt Ravels en hier bezoeken we de Nachtegaal der Maatvennen. Deze stenen bergmolen met de wondermooie naam is in 1869 herbouwd als opvolger van een standaardmolen. Van deze voorganger zijn nog verschillende onderdelen hergebruikt bij de opbouw van de stenen molen. Als één van de eerste molens in de Kempen is hij in 1971 gerestaureerd. Een inschrift in de molen vermeld dat er op 28 december 1925 in één uur 1315 kg rogge is gemalen. Adres: Kerkstraat 42.
Nog verder richting Nederland ligt Weelde en tegelijkertijd het molencomplex Arbeid Adelt. Oorspronkelijk bestond dit uit een stenen stellingmolen, gebouwd in 1850, uitgebrand in 1906 en met zware stormschade in 1921. Telkens is de molen onmiddellijk hersteld, maar ook na het overschakelen op de kracht van een Ruston diesel werd de molen onderhouden. Tot in 1906 was dit een koren- en oliemolen, nadien alleen korenmolen met 3 koppel stenen. De afgelopen jaren is het complex uitgebreid met olierosmolen, naar keuze aangedreven door ofwel 2 paarden of een elektromotor. De rosmolen is ingericht met een kollergang, voor- en naslag en stampers. De stenen van de kollergang zijn afkomstig uit de gewezen watermolen van de Boerentang in Dessel.
Na de rondrit en het bezoek aan deze interessante molens, keren we terug naar het Heemerf in Kasterlee, waar we verwend worden met een uitgebreide maaltijd, bestaande uit: witte en zwarte pensen met appelmoes, gebakken kip met vruchtensla, frikadellen met krieken, vidé, groenten buffet, broodassortiment en als dessert, rijstpap met bruine suiker.
Tijdens en na de maaltijd is er natuurlijk de gelegenheid om bij te praten.
Omwille van de ruimte zien we ons verplicht om de inschrijvingen te beperken tot 100 deelnemers. De kostprijs per persoon is € 25,00 euro en dit bedrag kan overgeschreven worden naar:
Bankgegevens:
Bank: KBC
IBAN: BE41 7310 4687 3910
BIC code: KREDBEBB
t.n.v. Levende Molens
Bij het vermelden van de naam bij het overmaken van het geld, ook het GVM-nummer vermelden, dan weten wij wie de Nederlanders zijn.
Opgave voor 30 september t.b.v. traiteur.
We zien er naar uit om iedereen te verwelkomen! Levende Molens.
In 2022 was er geen Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag.
Omdat er in de maand oktober 2022 activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan van het GIlde van Molenaars in Noord-Brabant plaatsvinden, hebben we moeten besluiten om in 2022 de Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag aan ons voorbij te laten gaan.
De Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag 2021
De laatste Brabants-Vlaamse Contactdag van 2021 is gehouden op zaterdag 2 oktober 2021. De start- en aankomstplaats was Huijbergen (in het uiterste zuidwesten van Noord-Brabant). De route was langs diverse molens, een museum en curieuze objecten in Zuidwest Brabant, zoals molen Johanna, molen De Twee Vrienden, molen Sancto Antonio, molen De Arend, maar ook het Wilhelmietenmuseum, Fort De Roovere, het molenaarserf met molenwerktuigen.
's avonds een leuke bijeenkomst met een maaltijd in De Kloek in Huijbergen.
De Brabants-Vlaamse Molenaars Contactdag 2019
De Contactdag startte op zaterdag 5 oktober 2019 in Lillo (Antwerpen). De Brabant-Vlaamse Contactdag wordt ieder jaar georganiseerd op de 1e zaterdag van oktober. Er wordt op die dag een molentocht georganiseerd langs verschillende molens.Ook dit jaar heeft er weer een Brabant-Vlaamse Contactdag plaats gevonden en wel op 5 oktober. Op deze dag namen zo’n 40 leden van de Afdeling Noord-Brabant deel.
Vanaf 11:00 uur was de ontvangst op de locatie van de Firma Evonik te Antwerpen. Na een inleidende presentatie en onder het genot van koffie/thee, waar aansluitend vertrokken werd richting de Eenhoorn om molen ’t Heiken in Aartselaar te bezoeken. Van Aartselaar naar Liezele voor een bezoek aan de Schemelbertmolen. Vervolgens naar de Heidemolen in Malderen-Londerzeel. En eindigden met een bezoek aan de Heirburgmolen in Lokeren. Dit is de enige overlevende van de 48 molens die Lokeren ooit telde. De dag werd afgesloten met een maaltijd in Den Abajoer in Lokeren.