Najaar 2018

Nieuwsbrief 2/2018

Beste Molenvrienden van Noord Holland

De Contactavond van afgelopen vrijdag in Middenmeer was een fantastische avond. Piet Kempenaar vertelde ons in geuren en kleuren in zijn flamboyante presentatiestijl over de geschiedenis van het verf maken en van molen de Kat. wij weten nu waar de grondstoffen vandaan komen en wat de basis van verf kan zijn. Hij eindigde met een demonstratie VERF maken. Verf maken is 1 dingen, verven een tweede. Roland Vaneman gaf ons een lesje verven. Gooi alle grondverf maar weg en ga aan de slag met schuurpapier 600: het wordt een spiegeltje.

 Joop Roersma stelde Koos Koet voor als opvolger van de penningmeester Jeroen Stricker. De aanwezigen gingen ermee akkoord.

Er is per mei 2019 een vacature in het bestuur voor voorzitter. Joop Roersma gaat dan het bestuur verlaten. De huidige secretaris Simone Verscheure heeft zich beschikbaar gesteld. Ook de functie van secretaris komt vrij. Mocht u interesse hebben in een van deze twee functies, meldt u zich dan voor 01/01/2019 bij Joop (06-53243926)

Grote verbouwing op de Leeuw in Aalsmeer is afgerond. De aanloop naar de verbouwing heef lang geduurd maar nu staat er een functionele korenmolen die voldoet aan de eisen die het AKG stelt. Er wordt apart van andere activiteiten gemengd en gevuld. Het molenaarshok is wat groter zodat er eindelijk plaats is voor alle molenaars, vrijwilligers en MIO’s. Aan de veiligheid is gedacht door trapleuningen aan te brengen en een goed hek rond het luiluik geeft de mogelijkheid om het luik open te zetten en licht op de verdieping eronder toe te laten. De winkel is daardoor een stuk klantvriendelijker.

Er wordt nu gezocht naar nieuwe vrijwilligers om in de winkel te helpen en om vulwerkzaamheden te verrichten. Want de verkoop gaat goed: de klanten hebben de vernieuwde molen gevonden. Nu wordt er nog gekeken naar een uitbreiding van het assortiment met aan brood- en bak ingrediënten gerelateerde producten zoals honing en jam uit Aalsmeer. Kom eens een kijkje nemen: open op dinsdag en zaterdag van 13-16 uur.

  Intocht van Sinterklaas op de Zaansche Schans

Niemand heeft met droge ogen kunnen kijken naar de het fantastische spektakel. Vrijdags was het nog

mistig en windstil op de Kalverringsdijk. Wat een verschil met zaterdag. Een stralend blauwe lucht, fier

draaiende molens, het Klaverblad in het MOOI en Sinterklaas die alsmaar riep dat heel Nederland naar de

molens moest komen kijken. Een betere reclame de molens konden we niet verzinnen. Wie de intocht niet

gezien heeft: kijk op Youtube: sinterklaasintocht 2018 (vooral de eerste 45 minuten).

Toelatingsexamens najaar 2018

Zaterdag de 24ste zijn de laatste twee kandidaten voor het toelatingsexamen geslaagd. Gefeliciteerd aan de

geslaagden en op naar het examen in het voorjaar.

Theorie-avonden zonder het Weer:

Er is nu iedere tweede dinsdag van de maand een theorie-avond. Alle molenaars in opleiding worden voor

deze avonden uitgenodigd maar iedereen is welkom. Locatie is Het Molenmuseum in Zaandijk. Opgeven

kan via s.m.c.verscheure@hva.nl.

Het bestuur stuurt alle informatie via de mail. We gebruiken daarvoor het adressen/mailbestand van het GVNM. Helaas krijgen we heel veel mails terug als ‘niet te versturen’ of er staat een @gvm.nl mailadres bij iemands naam (200 vd 600 in NH) . Willen jullie aan collega molenaars vragen hun mailadres op GVM te checken en zo nodig te wijzigen. Wijzigen kan gebeuren door in te loggen op de site van het Gilde van Vrijwillige molenaars. Lukt het inloggen niet: neem dan contact op met Kees Kammeraat: 0182-393521 of kammeraat@live.nl. Dat geldt ook voor veranderingen in adres en telefoonnummers.

Wijzigingen die je niet zelf via 'Mijn GVM' kunt aanbrengen moeten naar: ledenadministratie@vrijwilligemolenaars.nl. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we hard copy versies van berichten versturen.

Voor de volgende nieuwsbrief: graag informatie insturen naar s.m.c.verscheure@hva.nl (data open dagen of lezingen of…grootscheepse verbouwing ..alles is welkom, kan en mag.