Voorjaar 2023

NIEUWSBRIEF VOORJAAR 2023

Beste Molenvrienden

De dagen worden langer, sneeuwklokjes, krokussen en narcissen komen tevoorschijn en de vogels laten weer van zich horen. De lente zit in de lucht. Ook voor molenaars is het fijn om weer op de molen te zijn zonder verkleumde handen en dikke jassen aan.

Vacature in bestuur

Er is een vacature in het bestuur van Noord-Holland. Koos Koet, de penningmeester, heeft aangegeven te gaan stoppen met zijn bestuursfunctie. Koos heeft veel activiteiten die molen-gerelateerd zijn en hij moet keuzes maken. Ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van het bestuur van NH? Neem dan contact op met de voorzitter, Simone Verscheure (nhvoorz@gildevanmolenaars.nl ) of Koos Koet (nhpenn@gildevanmolenaars.nl) om te weten te komen wat je kunt verwachten van deze taak en de werkzaamheden van het bestuur.

Het Lustrumjaar

Het lustrumjaar zit erop. Het was een groot feest. We mogen in Noord-Holland niet klagen over de belangstellenden die zich meldden en de aanmeldingen die daaruit volgenden. Alle media-aandacht heeft zijn uitwerking gehad. Veel dank voor alle activiteiten die jullie op de rit gezet hebben. Molenaars met hun molens stonden en staan in de aandacht.

Velen van jullie zitten nog te wachten op de lustrumspeld. Het schaamrood staat ons op de kaken dat die nog niet bezorgd zijn. Het is een hele klus om dit te organiseren zonder daar heel veel geld aan uit te geven.

Het plan is nu: we geven spelden om uit te delen aan instructeurs en stagemolenaars: we geven de spelden aan hen die op de contactavond en de theorieavond komen; we leggen spelden op molens die centraal zijn in een regio’s in Noord-Holland waar je jouw speld kunt gaan ophalen (welke molens dat worden laten we binnenkort weten).  Denk je dat de molen waar jij draait, zo’n uitgiftepunt kan zijn: neem dan contact op met Simone Verscheure (nhvoorz@gildevanmolenaars.nl ).

De mio’s die na de uitgifte van het lustrumboek ‘Molens moeten draaien’ lid zijn geworden van het Gilde, hebben dit boek nog te goed. Dat wordt volgende week op de post gedaan.

En dan hebben we nog het boek ‘Het verhaal van de molenaar’, ook uitgegeven ter gelegenheid het lustrum. In dit boek staan verhalen over toen en nu. Verhalen zijn na een oproep in het Gildeblad ingestuurd door molenaars en daar is een selectie uit gemaakt. Ook de verspreiding van dit boek gaat op de manier zoals de spelden.

Contactdag: op 14 april 2023

Een ouderwetse contactdag in een nieuw jasje; veel tijd om elkaar te ontmoeten en bij te praten over van alles en nog wat.

Op 14 april ontvangen we molenaars (in opleiding) en belangstellenden graag vanaf 20.00 uur in restaurant Vers Eten&Drinken, Stationsweg 41, 1895 CB Alkmaar. Reserveer je de avond vast in jouw agenda? We sturen nog een mail rond zodra het onderwerp, dat voor iedere molenaar van belang is, definitief is.

Instructeurs en Stagemolenaars

Sinds kort hebben we weer nieuwe opleiders in Noord-Holland.

Fred Geurts is instructeur geworden. Harrie Muhren en Tom Kreuning zijn nieuwe stagemolenaars. Fijn dat jullie erbij zijn gekomen om de molenaars in opleiding alle kans te bieden om te opleiding met plezier te kunnen doen en ervaring op verschillende molens te kunnen krijgen.

Het bestuur evalueert op dit moment samen met de instructeurs en stagemolenaars de opleiding: wat gaat er goed, wat kan er beter. Zodra de inventarisatie en evaluatie gereed is, zullen we daar verslag van doen.

Louwra van der Velde, bestuurslid veiligheid

Voor wie niet op de laatste contactavond was: Louwra heeft zich toen voorgesteld en in een korte presentatie aangegeven wat zij gaat doen om de veiligheid voor molenaars, molens, bezoekers en omgeving te verbeteren. Heb je vragen over veiligheidszaken: mail Louwra op nhveil@gildevanmolenaars.nl.

Weercursus en workshop Schiemannen

In de planning staan deze twee trainingen.

De weercursus wordt op 4 avonden kort na elkaar georganiseerd door Andre Koopal. De workshop Schiemannen zal op een dag zijn. Het is een praktijk workshop: veel oefening om goed om te gaan met het vele touwwerk op de molen. Joyce Beneker is de motor achter deze praktische training. Ook daarover zo snel mogelijk informatie: wanneer, waar, kosten en hoe in te schrijven.

Het voorkomen van ongelukken bij korenmolens.

Onderstaand bericht ontvingen we van De Hollandsche Molen en van de NH Molenfederatie.

In oktober deed zich in Drenthe een ongeval voor waarbij een maalsteen uit de steenkraan viel. De steen viel door de zoldervloer en kwam tot stilstand op de begane grond. De molenaar is achter de steen aan gevallen en liep verwondingen op. Andere aanwezigen in de molen konden zich op tijd in veiligheid brengen

Onderzoek
Technisch onderzoek van de spindel en de moer bij 8 andere steenkranen heeft aangetoond dat er grote kans bestaat dat bij meerdere molens zich eenzelfde probleem voordoet. Bij de helft van de moeren werd er slijtage of een beschadiging geconstateerd. Deze moeren worden uiteraard niet meer gebruikt. Het ongeval staat dus niet op zichzelf. 

Inspectie belangrijk

Gezien het 50% percentage probleemgevallen op deze kleine steekproef, vinden De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars het belangrijk dat op korte termijn moleneigenaren en/of molenaars spindel en moer(laten) inspecteren op de volgende punten: 

  1. Zit er speling tussen de spindel en de moer? Zo is eenvoudig vast te stellen of de schroefdraad ernstig is versleten. 
  2. Is de schroefdraad van de spindel of de moer gecorrodeerd? Corrosie veroorzaakt extra slijtage.
  3. Is de schroefdraad van de spindel of de moer beschadigd? Om dit goed te kunnen waarnemen, moeten de moer en de spindel worden ontvet. Let daarbij op de vorm van de schroefdraad, die hoekig moet zijn. Als de schroefdraad een afgeronde kant heeft, wijst dat op slijtage. Ook kan het zijn dat er kleine stukjes schroefdraad missen. 
  4. Vertoont de schroefdraad van de moer aan de boven- of onderzijde een loszittend stukje? Buigt de schroefdraad een beetje naar buiten? 

Als u een of meerdere van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan wordt er geadviseerd om een deskundige te raadplegen. Om een goed beeld te krijgen van de situatie vragen we u De Hollandsche Molen van de resultaten van uw controle op de hoogte te stellen. Doe dit ook als u geen gebreken heeft geconstateerd. Dit kan via dhm@molens.nl .

Veel draaiplezier met dit mooie zonnige weer.

Namens het bestuur GVM NH

Simone Verscheure

Voorzitter afd Noord Holland Gilde van Molenaars