Zomer 2023

Beste Molenvrienden

Warm weer. Heerlijk om buiten te zijn. Maar best heftig weer voor de molens. Door de droogte valt er van alles uit de molen van kammen tot windborden. Laten we hopen dat er geen ongelukken gebeuren als we allemaal verantwoord met deze droogte en de gevolgen omgaan.

Vacature in bestuur

Er is een vacature in het bestuur van Noord-Holland. Pedro Germes heeft aangegeven te gaan stoppen als bestuurslid. Pedro heeft het door studie en molenwerk te druk en heeft een keuze moeten maken.

Wij zijn dus op zoek naar een nieuw bestuurslid. Naast algemeen bestuurslid zal het nieuwe bestuurslid verantwoordelijk worden voor indeling van de molenaars-in-opleiding en voor jeugdzaken. We zijn op zoek naar een jonge molenaar. Ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van het bestuur van NH? Neem dan contact op met de voorzitter, Simone Verscheure nhvoorz@gvm.nl) of neem contact op met Pedro Germes (nhbest@gvm.nl).

Inmiddels is Mathieu Raps gestart om de penningmeestertaken van Koos over te nemen. Hij heeft de eerste bestuursvergadering al bijgewoond. Op de contactavond in november zullen we afscheid nemen van Koos Koet en voorstellen om Mathieu Raps de taken over tel laten nemen.

Lesstof

De handboeken zijn digitaal te vinden op de website van het GVM onder opleiding --opleiding windmolen ---- lesmateriaal—handboek windmolenaar. Helemaal onderaan deze laatste pagina staat een item Handreiking bij Handboek Molenaar hfdst 11-16. In deze handreiking staat datgene wat de molenaar in opleiding moet weten voor het examen van verschillende werktuigen in de molens. Ook worden namen en begrippen die van belang zijn cursief aangegeven.

Wat het handboek betreft: mocht je als mio het gele formulier (t.b.v. toelatingsexamen) niet meer hebben of je zoekt andere formulieren zoals logboekbladen: dit is te downloaden onder opleiding windmolen—lesmateriaal—logboeken en dan schutblad formulier 00. Het schutblad kan op wit papier afgedrukt worden.

(Toelatings-)examen

Voor het toelatingsexamen in juni zijn Jannemieke Kroese en Joop Broodbakker geslaagd. Gefeliciteerd allebei. Zij gaan op voor het landelijk examen in september.

In September gaan Erik d’Ailly, Stan Balthus en Nicole Bakker het toelatingsexamen doen op molen ‘t Pink in Zaandam.  Veel succes allemaal

Contactavond: op 17 november 2023

Een ouderwetse contactavond in een nieuw jasje; veel tijd om elkaar te ontmoeten en bij te praten over van alles en nog wat.

Op 17 november ontvangen we molenaars (in opleiding) en belangstellenden graag vanaf 20.00 uur op een nog nader te bepalen plek in het midden van Noord-Holland. Reserveer je de avond vast in jouw agenda? We sturen nog een mail rond zodra het onderwerp, dat voor iedere molenaar van interessant is, definitief is.

MIO aan het woord

Het is de schuld van m'n partner. Zij zag in 2020 de folder 'Wordt molenaar!' en dook er meteen in, avontuurlijk als ze is. Ik dacht: verhip, dat is leuk en besloot ook de opleiding te gaan doen. Nu zijn we alle twee mio en thuis gaat het over niets anders meer, bij wijze van spreken dan. Na 36 jaar in de journalistiek heb ik eindelijk tijd voor leuke dingen en ik had me vijf jaar geleden op het zeezeilen gestort, een oude droom. Zeilen, weer en wind, je voelt het al, die molen raakte mij meteen. Bovendien ben ik onverbeterlijke klusser en de eeuwenoude techniek in de molen sprak me meteen aan door z'n geniale en ontroerende eenvoud. Ik was dus net begonnen aan de opleiding bij De Leeuw in Aalsmeer toen de corona uitbrak, zodat de Mio’s er niet meer in mochten. Maar, zei instructeur Simone, bij jou om de hoek staat een paltrok, wist je dat? Ik ging kijken en werd meteen verliefd.

De Otter, zo'n dotje, op die plek in Amsterdam, bedreigd van alle kanten, gered door enthousiaste molenaars, nu volop in de wederopstanding. Ik wist: dit is mijn molen! Bovendien, niks ten nadele van koren, lijnzaad of polderwater, maar is hout zagen niet het mooiste wat er is? Het geluid, de geuren, de krachten, het dansen van die paltrok! En samen klussen om alles werkend en veilig te houden. Intussen ben ik honderd keer op De Otter en andere molens geweest, heb al vaak gezaagd en leer elke keer bij. Deze winter hoop ik m'n examen te doen. Drie keer raden waar je me daarna kan vinden, een paar dagen per week. Als ik niet op zee zit, natuurlijk. Erik d'Ailly.

Vertrouwenspersonen binnen het Gilde

Binnen het Gilde zijn twee vertrouwenspersonen. Mocht je in een situatie terecht komen waar je je niet veilig invoelt: neem ajb contact op met een van hen. Het zou toch zonde zijn als je door een ongemakkelijke situatie je passie kunt niet volgen. En dat terwijl met hulp van een van de twee vertrouwenspersonen de situatie waarschijnlijk goed opgelost kan worden.

De vertrouwenspersonen zijn te vinden via website Gilde –vereniging—bestuur—bestuursleden en ondersteunende diensten en dan bijna onderaan die pagina.

Evaluatie opleiding bij Instructeurs en stagemolenaars

Inmiddels zijn 85% van de gesprekken gevoerd. Na analyses blijkt dat we een zeer gevarieerd gezelschap aan instructeurs en stagemolenaars hebben die met elkaar gemeen hebben dat zij het erg fijn vinden om molenaars op te leiden en dat de wens van de Mio’s in de opleiding centraal staat.  Iedere mio is anders en wil ook graag een andere aanpak. Instructeurs zeggen ook dat, als een mio zich niet fijn voelt bij een instructeur, hij/zij dat moet aangeven in eerste instantie bij de instructeur en daarna bij het bestuur. Er kan dan naar een oplossing gezocht worden.

De suggestie om de theorielessen meer in het midden van Noord-Holland te gaan geven wordt nu opgepakt door het bestuur.

De instructeurs en stagemolenaars hebben behoefte aan een vorm van intervisie om van en met elkaar te leren. Dit is al opgepakt door het bestuur en gebeurt op het eerstvolgende coördinatie overleg.

Namens het bestuur GVM NH

Simone Verscheure