Instructieprogramma

Het regiobestuur en de adviesgroep hebben voor het seizoen 2023/2024 weer aantal theorieavonden en praktijkdagen georganiseerd. De bijeenkomsten worden gehouden in het Heer Hendrikhuis, Te Werffstraat 18 in ’s Heer Hendrikskinderen, tenzij anders is aangegeven. De theorieavonden zijn voornamelijk bedoeld voor leerlingen, gastgevend molenaars en instructeurs. De praktijkdagen zijn alleen voor de leerlingen. Ook hebben we meteoroloog Eric Chavanu weer bereid gevonden twee avonden over het weer te verzorgen en een praktijkdag. Op deze avonden zijn alle leden welkom!

 

Woensdag 10 januari 2024  
Theorieavond: de vang
Aanvang: 19.30 – 21.30 uur. Locatie: ’s Heer Hendrikskinderen

Deze avond wordt verzorgd door Dennis Bommeljé. Hoe werkt de vang, hoe wordt die gemaakt en hoe kun je bijvoorbeeld het aanlopen van de vang verhelpen?

Zaterdag 20 januari 2024   
Praktijkdag: de vang en werken met de molen
Aanvang: 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Molens Middelburg
                                                              

Deze dag wordt verzorgd door Dennis Bommeljé en Jeroen van Dijke op De Hoop en de Seismolen in Middelburg. We kijken deze dag onder meer hoe je een vang af kunt stellen. En welke andere zaken kun je in de praktijk zoal tegenkomen als je met de molen draait.
Graag aanmelden via: opleiding@zeeuwsemolens.nl

Woensdag 21 februari 2024 
Theorieavond: het weer deel 1
Aanvang: 19.30 – 21.30 uur. Locatie: ’s Heer Hendrikskinderen

Deze avond wordt verzorgd door meteoroloog Eric Chavanu. Op deze eerste avond heeft Eric een presentatie over de theorie achter het weer. Hoe ontstaan hoge en lage drukgebieden? Wat betekent dat voor de wind? En hoe ontstaan buien. Op deze avond zijn alle leden van harte uitgenodigd.

Woensdag 28 februari 2024 
Theorieavond: het weer deel 2
Aanvang: 19.30 – 21.30 uur. Locatie: ’s Heer Hendrikskinderen                                     

Deze avond wordt opnieuw verzorgd door Eric Chavanu en anderen. Deze avond richten we ons vooral op de praktijk. Aan de hand van foto’s bespreken we weerssituaties en hoe je het beste kunt handelen als je op de molen bent. Ook op deze avond zijn alle leden van harte welkom.

Zaterdag 8 maart 2024
Praktijkdag: wolken herkennen
(tijd en locatie volgen)

Hopelijk wordt het deze dag een heel bewolkte dag want we gaan naar de lucht kijken met Eric Chavanu. Welke wolken zien we, wat zeggen ze, welk weer kun je verwachten en hoe herken je bijvoorbeeld een buienwolk waar onweer en windstoten in zitten?                                                  

Woensdag 27 maart 2024
Theorieavond: wieksystemen
Aanvang:19.30 – 21.30 uur. Locatie: Molen De Lelie Scharendijke

Deze avond wordt verzorgd door Michel Dellebeke. Dit onderwerp kwam ook vorig seizoen al voorbij maar er valt nog veel meer te vertellen over de verschillende wieksystemen daarom besteden we ook dit jaar hier aandacht aan.                                                                  

Zaterdag 30 maart 2024
Praktijkdag: wieksystemen in de praktijk
Aanvang:10.00 – 16.00 uur
                                                     

We bezoeken deze dag molens met verschillende wieksystemen. We gaan langs bij De Hoop in Wolphaartsdijk (fokken), Nooit Gedacht in Eindewege (van Riet) en De Blazekop in Ovezande (bilau). Bovendien een molen met een zwichtring en twee met een doorboorde as. Deze dag gaan we met eigen vervoer.

Zaterdag 20 april 2024 
Dagexcursie Noord-Holland                                                                         

Deze dag gaan we naar Noord-Holland, de streek van onder meer de stoere binnenkruiers. Voor vervoer wordt gezorgd. De precieze invulling van deze dag volgt nog, wel is het belangrijk om jezelf op te geven via opleiding@zeeuwsemolens.nl

Woensdag 15 mei 2024
Instructeursbijeenkomst Heer Hendrikhuis 19.30 uur – 21.30 uur

Praktijkdagen
Tijdens de praktijkdag naar Noord-Holland bezoeken we de molens met één of twee busjes. We vragen jullie om zelf een lunch mee te nemen. Indien nodig zullen we s ’avonds onderweg ergens iets eten. Gezien de kosten van het vervoer op deze dag zijn we helaas genoodzaakt om een kleine bijdrage te vragen van €7,50. Jeugdleden, jonger dan 18 jaar, mogen gratis mee. Aanmelden voor de praktijkdag is wel verplicht.