Biotoop


 

De omgeving van de molen is de molenbiotoop. Die omgeving moet afgestemd zijn op de aanwezigheid van een molen. De wind moet vrij naar de molen kunnen waaien en achter de molen ook weer weg kunnen. In het geval van een watermolen gaat het om voldoende aanvoer van water.

De druk op de ruimte in Nederland neemt toe. Talloze belangen strijden met elkaar: woningbouw, bedrijvigheid, wegen, natuur en de energievoorziening. Steeds zijn er bouwplannen in de buurt van windmolens, dat ooit klein geplante bomen te hoog worden of dat aanpassingen in een beek voor bijvoorbeeld de aanleg van een vistrap de watermolen drooglegt.

Een goede molenbiotoop is echter noodzakelijk voor het functioneren en het behoud van de molen. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk is het waarborgen van voldoende windvang of voldoende watertoe- en afvoer een moeilijke opgave.

De molenbiotoop heeft ook te maken met belevingswaarde en zichtlijnen naar de molen. Een molen die ingebouwd raakt door huizen of andere gebouwen of ingegroeid raakt door bomen en hoge struiken, is niet of nauwelijks zichtbaar. Er gaat dan veel verloren van het cultureel-historische beeld van een open landschap rond de molen. Het herkenningspunt in de omgeving is verdwenen. De molen wordt niet meer gezien, niet meer beleefd door de omgeving. De molen draait niet meer en raakt in verval. Terwijl een molen in een open landschap, zichtbaar van alle kanten, draaiend, betekenis geeft aan de omgeving en iedereen ervan kan genieten.

Als molenaar ben je niet alleen afhankelijk van de biotoop, je bent vaak ook degene die de problemen signaleert.
Het is nog niet zo eenvoudig te weten hoe je kunt reageren op een omgevingsvergunning, op een bestemmings- of straks omgevingsplan, of hoe je samen met omwonenden en de gemeente een groenbeheerplan kunt opstellen. De Hollandsche Molen geeft op hun website advies en informatie.

Er worden aan de hand van vier onderwerpen advies, tips en handreikingen gegeven om zelf aan de slag te gaan.

Die onderwerpen zijn:

1. Algemene vragen over de molenbiotoop;

2. Bouw-, bestemmings- en omgevingsplannen nabij de molen;

3. Beplanting en hoog groen rond de molen;

4. Molenbiotoop watermolens.

Gildeleden kunnen voor vragen omtrent biotoopzaken ook contact opnemen met onze juridisch adviseur Winfried Feliks via: juridisch@gildevanmolenaars.nl