Limburg

De afdeling Limburg van het Gilde heeft de maand april als ‘maand van de Limburgse molenaar’ toebedeeld gekregen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd.

Er zullen in Limburg vele molens extra openstellingsdagen kennen op de zaterdagen en zondagen in april. Bijvoorbeeld hier in Baexem en Heythuysen.

Denkt u erover te onderzoeken of molenaar worden iets voor u is? Op vele molens kunt u in april (maar ook later natuurlijk) een proefles volgen om er achter te komen of het echt iets voor u is!

Last but not least zal op enkele molens het Limburgse molenlied ‘De zingende sjtein’ ten gehore worden gebracht. Dit lied is door Gé Reinders (bekend van het liedje ‘Blaosmuziek’) speciaal geschreven voor het Gilde van vrijwillige Molenaars Limburg.
Als u niet kunt wachten om het lied te beluisteren, kunt u dat hier doen.

Door Sjaak Jenniskens is de melodie bewerkt voor harmonieën en fanfares.
Deze muziekpartijen zijn door alle Limburgse blaasgezelschappen gratis van onze website te halen via de link:
https://www.limburgsemolens.nl/index.php/molenlied
én het hele feestjaar 2022 auteursrechtenvrij te gebruiken.

Iedereen is in april (en uiteraard ook daarna!) welkom op de draaiende molens waar molenaars en molengidsen bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Reguliere openingstijden van de Limburgse molens vindt u hier: https://limburgsemolens.nl/index.php/molens/2-uncategorised/12-openingstijden-limburgse-molens

Op 9 april doen ook vele Limburgse molenaars mee aan een recordpoging om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.
De deelnemende Limburgse molens vindt u hier: https://limburgsemolens.nl/images/nieuws/Deelnemers_Lb_molenrecord_web.pdf.