Noord-Holland

Noord Holland heeft een bijzondere speld.

Elke maand zal een van de 11 afdelingen molen gerelateerde activiteiten organiseren. Mei is de maand van afdeling Noord Holland.

Het thema van afdeling Noord Holland is: Molenaars doen hun eigen ding tussen de bloembollen en het water.

De officiële opening van de Jubileumactiviteiten van afdeling Noord Holland gaat 7 mei gebeuren met uiteraard weer de onthulling en het signeren van het Jaar van de Molenaar canvas. De feestelijkheden zullen plaatsvinden op molen de Adriaan in Haarlem. Daar wordt voor de molenaars (in opleiding) van het Gilde een jubileum pin gepresenteerd waarmee het bestuur van de afdeling Noord Holland de molenaars wil bedanken voor hun inzet! Deze pin is bedacht door het team van molen de Adriaan.

De afdeling heeft gekozen om hun activiteitenweekend te laten samenvallen met het nationale molenweekend op 14 en 15 mei. Met het thema; “Molenaars doen hun eigen ding tussen bloembollen en het water” zijn vele molens te bezoeken tussen de bloeiende bollenvelden. Dit levert een prachtig Hollands plaatje op. Waarschijnlijk zullen ook nu weer alle 103 molens die draaiden tijdens de recordpoging hun deuren open zetten voor publiek.

Diverse molens plannen dat weekend nog extra activiteiten waaronder:

* Molen De Hoop in Den Oever zal op 14 en 15 mei van 11.00 tot 16.00 draaien (en bij voldoende wind ook malen). De molen is dan open voor bezoek en er worden rondleidingen verzorgd, er worden pannenkoeken gebakken en op zaterdag 14 mei koekjes bakken van eigengemaakt deeg. Er wordt koffie, thee en limonade geschonken. Kinderen kunnen met een handaangedreven zeef zelf van volkorenmeel bloem maken. Ook kunnen ze de molenaar helpen met het kruien en vangen van de molen. Als ze die taken goed uitvoeren krijgen ze een certificaat junior-molenaar. Dit alles geldt ook voor molen de Onderneming maar dan alleen op zondag. Er is een fietsroute die langs beide bestaande molens voert en ook langs de locaties van de 12 verdwenen molens, allerlei andere bezienswaardigheden en monumenten op Wieringen. Deze fietsroute kaart met beschrijving is tegen een kleine vergoeding te verkrijgen bij de molens. (Op zaterdag 14 mei wordt om 16.00 uur de nieuwe molenboet bij De Onderneming officieel in gebruik genomen. Vanwege de voorbereidingen voor deze festiviteit zal De Onderneming vanaf ca. 12.30 uur wel draaien maar niet open zijn voor bezoek)

* Korenmolen De Hoop in ’t Zand (Molen van Zeeman) zal eveneens op zaterdag 14 en zondag 15 mei meedoen aan de Nationale Open Molendagen. De molen is beide dagen gratis te bezoeken van ’s morgens 10.00 uur tot ’s middags 17.00 uur. Als het weer het mogelijk maakt wordt er ook op de wind tarwe gemalen tot meel.

* Molen de Otter, Amsterdam zal open zijn van 10.00 tot 17.00 uur De molen draait, er zijn rondleidingen en op het terrein zijn allerlei activiteiten. Om 15.00 uur en 16.00 uur is er muziek van de Zingende Zagen met het ROOTS koor Amsterdam onder leiding van Hebert de Jonge.

* Molen het Jonge Schaap, Zaansche Schans De molen is open van 10.00 tot 16.00 uur. Als er wind is zaagt de molen. En ook wordt gezongen door de Zingende Zagen met de Schorre Schapen.

*De Zijper Molens organiseren een auto/fiets route.

* Molen De Lastdrager draait en er worden pannenkoeken gebakken tijdens het Nationale molenweekend.

* Molen van Sloten organiseer op 6 mei een leuke actie voor kinderen om o.a te zorgen dat de molen weer kan draaien. In de meivakantie organiseert de molen een spannende speurtocht naar een ontsnapte boef. Hij heeft zich verstopt ergens in de molen. Daardoor kan de molen niet meer draaien. Help de molenaar de boef te vinden. Als de molen weer draait staat er een drankje met wat lekkers klaar voor alle deelnemers. De activiteit is voor kinderen van 5 tot 10 jaar en meer info is hier te vinden