Utrecht

Afdeling Utrecht-'t Gooi zet vrouwelijke molenaars in het zonnetje

De afdeling Utrecht-’t Gooi organiseert ‘Zij is Molenaar’ en dat is niet voor niets: in deze regio draaien relatief de meeste vrouwen van Nederland! 
Speciaal vanwege het 50-jarige bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars ontwikkelde Utrecht-’t Gooi audiotheatertochten over dertien vrouwelijke molenaars met hun dertien molens in Utrecht en ‘t Gooi.
In samenwerking met RTV Utrecht is er ook een tweedelige documentaire gemaakt.

Op 5 februari heeft de Burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, de heer Maarten Divendal, de formele opening van de jubileummaand en “Zij is molenaar” op de Oostzijdse Molen in Abcoude verricht door het canvas van het Jaar van de Molenaar te onthullen.

Van links naar rechts: Lisa van Dijk, molenaar in opleiding, Harke Slagter, molenaar en voorzitter afdeling Utrecht, Ingrid Friesema, molenaar en Marloes Stofferis, molenaar.

Wat is er te doen in de provincie Utrecht?

Er zijn zes prachtige fietsroutes ontwikkeld langs molens waar vrouwelijke molenaars en molenaars in opleiding (MIO’s) draaien. Bij elk van deze molens kun je met je telefoon een QR code scannen en hun audioverhalen afspelen. We noemen het ‘audiotheater’: een stukje kunst voor het oor op locatie. Zo kunnen bezoekers dus, zelfs wanneer de molen gesloten is, geïnspireerd raken door het werk van de molenaar. Fiets, kijk en luister... en wie weet ontdek je de molenaar in jezelf!

Op onze website kun je het routeboekje gratis bestellen en vinden waar je deze kunt afhalen. De tochten zijn tussen de 31 en 42 km lang. Fietsers die routes liever online volgen, kunnen dat ook via de webite doen. De verhalen zijn ook zonder een fysiek bezoek aan de molens via de website te beluisteren.

In samenwerking met RTV Utrecht werden er portretten en een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaar en dit project gemaakt. De documentaire is in twee delen op 20 en 27 februari 2022 op RTV Utrecht uitgezonden.

Hieronder zijn de documentaires van RTV Utrecht te zien:

Deel 1

Deel 2

Zij is molenaar is al bij diverse omroepen voorbij gekomen. Hieronder een kleine greep:

RTV Utrecht

AD Utrecht

NH Nieuws