Veelgestelde vragen

 

Kan iedereen molenaar worden?

Ja iedereen kan molenaar worden. Je moet veertien jaar of ouder zijn en een vooropleiding is niet nodig. Je moet er niet tegen opzien om in alle seizoenen buiten te werken. Molenaarswerk vergt soms best wel wat inspanning. Denk overigens niet dat molenaar-zijn typisch mannenwerk is; het toenemende aantal vrouwelijke molenaars bewijst het tegendeel. 

Hoe meld ik mij aan voor de opleiding?

De aanmelding voor de opleiding gaat via de website. Voordat iemand daadwerkelijk lid wordt is het aan te raden eerst eens te gaan kijken op een opleidingsmolen om te bepalen of de opleiding tot molenaar echt iets voor je is. Je kunt je dan als belangstellende aanmelden. Het afdelingsbestuur van je provincie neemt dan contact met je op.

Hoelang duurt de opleiding?

De duur van de opleiding ligt niet vast. De een kan meer tijd vrijmaken voor de opleiding dan de ander. Een vooropleiding is niet nodig maar reeds aanwezige kennis of ervaring kan het verloop van de opleiding bespoedigen.  Het hele traject, van aanmelding tot examen doen, beloopt in het gunstigste geval ca. anderhalf jaar. In de praktijk is dit voor velen tussen de tweeënhalf en drieënhalf jaar.

Wat kost de opleiding tot molenaar?

Bij aanmelding als lid in opleiding betaal je eenmalig 40 euro aan opleidingskosten. Daarnaast betaal je per jaar € 34,50 (contributie plus verzekeringen). Het lesmateriaal is gratis te downloaden via de website. De papieren versie van het lesmateriaal is te koop in de webshop. Zelf printen kan ook maar is de minst milieuvriendelijke optie.

Wanneer begint de opleiding tot molenaar?

De opleiding begint wanneer je dat zelf wilt. De opleiding vraagt een zekere mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden maar je wordt niet bij het handje genomen. De opleiding is gericht op de praktijk. Het is vooral veel doen.

Waar kun je de opleiding volgen?

In elke provincie, behalve Flevoland, zijn er opleidingsmolens. De praktijk leer je van een vrijwillige instructeur of een ervaren molenaar, soms samen met andere leerlingen. Over de tijd die je erin wilt of kunt steken maak je afspraken met je instructeur. Je volgt een groot deel van de instructie op een vaste molen. En een klein deel op een andere instructiemolen. Ook wordt er van je verwacht dat je af en toe andere molens bezoekt. Het afdelingsbestuur van je provincie verzorgt de opleiding.

Moet ik de handboeken uit mijn hoofd leren?

Belangrijk om te weten, is dat niet alle theorie in deze Handboeken behoort tot de examenstof.
Naast informatie die de molenaar-in-opleiding zeker moet kennen om een molen veilig te kunnen bedienen, is er ook veel dat misschien interessant is en een bredere kijk geeft op het werken met molens.

Hoe ben ik verzekerd tijdens de opleiding?

Alle leden van het Gilde zijn WA verzekerd. Daarnaast zijn alle leden-in-opleiding ook verplicht verzekerd voor de ongevallenverzekering. Deze premies zitten in de contributie. Lees hier meer over de verzekeringen.

Op welke leeftijd kun je beginnen met de opleiding?

De opleiding staat open voor iedereen vanaf 14 jaar. Er is geen maximum leeftijd. Wel moet men fysiek en mentaal in staat zijn de molen onder alle omstandigheden te kunnen bedienen.

Is er een leeftijdsgrens voor molenaars?

Er is geen maximum leeftijdsgrens. Vroeger was er wel een leeftijdsgrens voor de verzekeringen. Die is er niet meer. Zolang je lid bent blijf je WA verzekerd, dat zit in de contributie. Het enige is dat de  ongevallenverzekering boven de 75 jaar nog maar de helft uitkeert bij een ongeval. Informatie over de verzekeringen staat hier.

Waar kan ik de hygiënecode bestellen?

De nieuwe hygiënecode kan op de naam van de molen besteld worden bij het secretariaat van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde (AKG): info@molenaarsgilde.nl