Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto

Opgesteld: Vrijdag 27 Januari 2023 10.15 uur.

Weerfoto's afgelopen week met uitleg: Geen

Bijzonderheden/waarschuwingen: Rustige dag, tamelijk fris.

De weerkaart voor zaterdag 28 januari 00 uur

De weerkaart voor zaterdag 28 januari 12 uur

Animatie ECMWF model voor de zaterdag (paars is winterse neerslag, hagel en (natte) sneeuw)

Algemeen

Een sterke rug van hogedruk (meer dan 1025 millibar) ligt boven ons land en trekt geleidelijk naar het zuiden toe. De rug hoort bij een sterk hogedrukgebied zuidwest van Ierland. Noord van ons land ligt een zwak koufront, die de Noordzee komt afzakken. Deze gaat zondag in zwakke vorm overtrekken.

Door de rug van hogedruk zijn er geen isobaren ofwel het is erg rustig weer met vochtige lucht ofwel mistkansen en koud weer.

Op de oceaan een klassiek lagedrukgebied met een mooie warme sector en een warmte- en koufront.

Wind

De dag begint zo goed als windstil, geleidelijk steekt er een zwakke wind op uit het westen kracht 2, rond de wadden matig, kracht 3. Rond en zuid van de grote rivieren blijft het zo goed als windstil.

Weer en temperatuur

De dag begint vrijwel overal met vorst, -1 tot lokaal -5 graden met rijpaanslag op de molens. Verder is het wisselend met opklaringen maar ook hier en daar mist of dichte mist. Vervolgens zonneschijn en langzaam oplossende mist, die eerst in lage bewolking zal overgaan. Het kan dus sterk verschillen van plaats tot plaats. Uiteindelijk is het wisselend bewolkt en droog, in de middag begint de bewolking alweer te overheersen. Overdag wordt het 2 tot 4 graden, vlak aan zee een graad of 7.

Zondag

Zuidwest 3-4, in het noorden regelmatig vrij krachtig, 5 Bft, aan zee krachtig, 6 Bft. Verder bewolkt en mogelijk wat zon in het uiterste zuidoosten. Overwegend droog.

Weerfoto die bij de zaterdag past