Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto
 

Vrijdag 19 april 10.00 uur

Weerfoto's afgelopen week met uitleg.  (jullie hebben wat tegoed ofwel bij deze!)

Bijzonderheden/waarschuwingen: Polaire buien en fris.

De weerkaart voor zaterdag 20 april 02 uur NL tijd

De weerkaart voor zaterdag 20 april 14 uur NL tijd

Animatie ECMWF model voor de zaterdag 00- zondag 00 uur (paars is (natte) sneeuw)

Algemeen

Een noordelijke stroming voert polaire lucht aan en daarmee ligt een occlusie te zwabberen boven ons land. Daarbij onstabiliteit en buien en best veel bewolking. Op de Noordzee noord van de wadden komt in de middag een klein lagedrukgebiedje afzakken. De occlusie is hierbij mooi weergegeven op de weerkaart: zuid van de L beweegt het front naar rechts, noord van het kleine laagje naar links.

Wind

Er waait een noordwestelijke wind, matig, kracht 3-4, soms vrij krachtig, 5 Bft. Dit is vrij algemeen maar er ligt een zogenaamd knijpveld van de isobaren ergens tussen Noord Holland en oost Groningen. De meeste wind wordt dan ook verwacht boven Noord Holland en delen van Friesland maar er is onzekerheid. Aan zee waait het meest krachtig, 6 Bft.

Weer en temperatuur

Het is een tamelijk bewolkte dag maar de zon is hier en daar wel soms te zien. Verder vallen regelmatig buien, soms in lijnen gerangschikt met langduriger regen. Lokaal is wat hagel mogelijk, de kans op onweer is erg klein. Het wordt 8-10 graden.

Zondag

Zondag bouwt hogedruk op nabij ons land maar trekken ook nog enkele trogjes het land over vanuit het noordoosten met enkele buien, dat kan gedurende de hele dag zijn. Opnieuw rond 10 graden met verder wisselende bewolking. De wind draait naar noord tot noordnoordoost, zwak of matig, kracht 2-3, overdag tijdelijk toenemend matig, kracht 3-4.

Weerfoto die bij de zaterdag past