Weerbericht
Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.
Handige websites: Windy Wxcharts KMNI weerkaarten Bracknell weerkaarten KNMI model beoordeling Satellietfoto
Opgesteld: Vrijdag 06 juni 12.00 uur
BIJZONDERHEDEN VOOR HET WEEKEINDE: Kletsnat, stevige buien
Weerfoto's afgelopen week met uitleg.
Afgelopen zondag de 31e mei lag een convergentielijn boven midden Limburg. Een convergentielijn is op een weerkaart weergegeven als rode lijn voor een koufront uit en bestaat uit twee windrichtingen die vaak vrijwel haaks op elkaar staan. Hierdoor botst de lucht aan de grond en kan dan alleen maar omhoog. Dit, in combinatie en een zeer onstabiele atmosfeer, geeft zware regen- en onweesbuien die zeer snel kunnen ontstaan. In Midden Limburg in een half uur van niets naar zware buien met stevig onweer, wolkbreuken (zwart op de radar van het KNMI) en grote hagel en forse windstoten. De buien liggen precies zoals de lijn aangegeven is op de weerkaart!
De rook van Canadese bosbranden trok afgelopen weer meerdere malen over Nederland. Dat geeft een wittige waas in de lucht en rond de zon is de waas wat bruinig-gelig van kleur. De rook drijft op flinke hoogte.
In Copenhagen (waar ik even was op ons kantoor aldaar) twee flinke buien. De eerste foto toont een flinke bui die langstrekt. Het aambeeld (de bevroren bovenkant van een bui) was te zien als fel witte waas. (bij de pijl). De donkere onderkant zegt verder de rest. Op de tweede foto komt het aambeeld recht op me af zetten en de zon verdwijnt erachter. Je ziet ook goed dat het aambeeld snel grijzer ofwel dikker wordt naar achteren toe. Een flinke bui is in aantocht.
15 minuten na foto 2 kwam deze bui opzetten. Een zeer duidelijke wolkenkraag en erachter de grijze waas van zware neerslag. Precies op de grens van de neerslag kwam ook horizontale bliksem voor. Op het moment van de foto maken nam de wind ook al flink toe.
De Windhond te Soest met op de achtergrond (we kijken naar het zuidoosten) een wegtrekkende buienlijn.
Een oude bui trekt recht op me af en geeft lokaal nog wat gespetter. Aan de achterkant komen zeer turbulente luchten voor, echter, de wind viel toen bijna weg. Kijkrichting ZW.
Even een uitstapje naar de stad Norman in de staat Oklahoma waar ook een kantoor staat van ons, midden in tornado alley. Mijn collega Glenn maakte toen deze foto bij zijn huis, vlak voordat ze allemaal de schuilkelder ingingen voor mogelijke tornado vorming. De blauw groen kleur duidt op zeer grote hagel en de lucht begon rond te draaien.
De weerkaart voor zaterdag 07 juni 02 uur NL tijd
De weerkaart voor zaterdag 07 juni mei 14 uur NL tijd
Animatie ECMWF model voor de zaterdag 06- zondag 00 uur (paars is (natte) sneeuw)
Algemeen
Het is een ratjetoe op de weerkaart met diverse storingen zoals occlusies en een koude bovenlucht die voor flinke onstabiliteit zorgen. De koude bovenlucht zie je trouwens niet op de weerkaart. Stevige buien overdag en soms regent het voor langere tijd als de buien samenklonteren. Later gaat het iets verbeteren.
Wind
Bij buien windstoten rond 30-35 knopen, dat is bij doorstaan windkracht 7-8. Verder waait er een vlagerige wind uit het zuidwesten, matig of vrij krachtig, 4-5 Bft, in het noorden meest matig, kracht 3-4. In de avond sterk afnemende wind.
Weer en temperatuur
Maximaal 15-17 graden. Verder eerst veel bewolking en talrijke buien, soms met onweer. Soms klonteren de buien samen en kunnen dan voor een langere periode buiige regen geven. In de middag komt de zon iets meer tevoorschijn en neemt het aantal buien wat af.
Zondag
Opnieuw een flink aantal buien maar de kans op onweer is alweer een stuk kleiner dan de zaterdag. In de middag aan zee meest droog, later trekt de meeste buiigheid weg naar Duitsland. Bij buien windstoten rond 25 knopen, dat is bij doorstaan windlkracht 6. De wind is overdag west draaiend noordwest, matig of vrij krachtig, 4-5 Bft, in de loop van de middag wat afnemend.
Weerfoto die bij het weekeinde past.