Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto

Opgesteld: zaterdag 27 mei 09.00

Weerfoto's afgelopen week met uitleg.

Bijzonderheden/waarschuwingen: Prachtig weekeinde

De weerkaart voor zaterdag 27 mei 00 uur

De weerkaart voor zaterdag 27 mei 12 uur

Animatie ECMWF model voor de zaterdag 00-zondag 00 uur (paars is winterse neerslag, hagel en (natte) sneeuw)

Algemeen

Hogedruk ligt net noord van ons en dan moet de stoming oostelijk zijn. Daarmee wordt continentaal polaire lucht aangevoerd die tamelijk droog is. Komt de wind uit noordoost, dan voelt de wind wat kouder aan doordat er wat Oostzee invloed is, wordt de wind oostelijk dan warmt het land de lucht op en wordt ook de wind meteen een stukje aangenamer. De zichten zijn prima. Geen buien, wel later enkele wolken! Door het grote verschil in temperatuur aan zee en in het binnenland merkt men vooral aan zee het effect van meer wind.

Wind

Er waait een  wind uit  noordoost tot oost, zwak of matig, kracht 2-3, soms matig, kracht 3, langs de noordkust en (zuid) west kust soms vrij krachtig, 5 Bft.

Weer en temperatuur

Het is tamelijk zonnig, in het noorden soms wat wolkenvelden. Het blijft droog bij 15 graden op de wadden, 17 in het noorden, 21 in het midden en lokaal 24 graden in het zuiden. Doordat de wind naar het zuiden steeds meer over land komt warmt daar de lucht gewoon beter op met alle zonneschijn, in het noorden is de wind nog deels afgekoeld door de Oostzee.

Zondag

In het  noorden eerst lokaal mist vanwege vochtige Noordzee lucht die daar is binnengestroomt. Verder vrij zonnig met hoge wolkenvelden, waar de zon wel doorheen komt. In de loop van de dag trekken ook enkele stratocumulusvelden het noorden binnen, die later op de dag ook het midden lijken te bereiken. Verder droog en 15 tot lokaal 25 graden vanaf de wadden tot aan het zuiden. De wind is noordnoordoost, matig, kracht 3-4, in het noorden (lees ruime kuststrook)  regelmatig vlagerig en vrij krachtig, 5 Bft van tijd tot tijd.

Weerfoto die bij dit weekeinde past