Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto
Geen update deze vrijdag de 8e december.....volgende week weer!

Weerfoto's afgelopen week met uitleg.

Een winterse bui trekt rond zonsopkomst over en de ijskap ofwel het aambeeld geeft een prachtige kleur.

Een halo (kring om de zon) tijdens een langstrekkend warmtefront, die niet ons land bereikte. Het gaat hier om bewolking rond 7 km hoogte die geheel bestaat uit ijskristallen.

Dezelfde bewolking een half uur later, veel dikker en de halo is verdwenen.

Optrekkende mist in dit geval doet de zon bijna helemaal versluieren. Dit is lage bewolking.

Vrijdagochtend 1 december, Leeuwarden -10.1 graden, strenge vorst! Een combinatie van een sneeuwdekje, opklaringen en weinig wind. Elders was het grotendeels bewolkt en een flink stuk minder koud. In het noorden zonder sneeuwdek met opklaringen in Eelde "maar" -6.1 graden, dat is het effect met of zonder sneeuw! Geen sneeuw en wel bewolking is gewoon even 8 graden minder koud. (De Bilt -1,8 graden met bewolking en geen sneeuw tegen -10.1 graden in Leeuwarden) Plaatje van weerplaza.nl

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Van alles wat!

De weerkaart voor zaterdag 02 december 00 uur

De weerkaart voor zaterdag 02 december 12 uur

Animatie ECMWF model voor de zaterdag 00- zondag 00 uur (paars is (natte) sneeuw)

Algemeen

We liggen in een soort niemandsland met van oorsprong nog steeds arctische lucht. Een trog ligt langs de kust met enkele winterse buien (sneeuw/natte sneeuw of regen), het binnenland is droog. Het weergeweld ligt boven Italie met daar noodweer op de grens van twee luchtsoorten.

Wind

Er waait een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen, 1-2 Bft.

Weer en temperatuur

De dag begint koud met minima tussen -1 en -7 graden, lichte of matige vorst. Lokaal komt aanvriezende mist voor met dus kans op rijp op de molendelen. Overdag is het hier daar meteen zonnig, elders eerst dichte mist die langzaam oplost. Dan wordt het op de meeste plaatsen zonnig. Aan zee is een enkele winterse bui mogelijk, die landinwaarts snel oplost. Het wordt -1 tot +2 graden, wellicht vlak aan zee rond +4 graden. In de avond vriest het alweer.

Zondag

De bewolking neemt toe na een nacht met -1 tot -6 graden. Overdag kan het hier en daar soms wat licht sneeuwen wanneer een eerste storing gaat overtrekken, een oude occlusie. In de namiddag en avond volgt meer sneeuwval vanuit het zuidwesten, enkele centimeters in het midden en zuiden. Het wordt -1 tot +2 graden. De wind zoekt de de zuidhoek op en trekt overdag aan van zwak, kracht 1-2 naar matig kracht 3, aan zee en rond het IJsselmeer matig, kracht 4.

Weerfoto die bij de zaterdag past