Veiligheid
Doordat een molen en de daaraan gekoppelde werktuigen veel draaiende en uitstekende onderdelen bevat is het laten draaien ervan niet zonder risico’s. Molenaars dienen zich bewust te zijn van de gevaren die zijzelf maar ook bezoekers van de molen kunnen lopen. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij het Gilde van Molenaars (GVM). Voor de molenaar-in-opleiding vormt dit onderdeel van de opleiding. Het komt daarom uitgebreid aan de orde in de lesstof en tijdens theorieavonden. Ook in de exameneisen is kennis en uitvoeren van veilig handelen vastgelegd.
Het veiligheidsbeleid van het Gilde is gebaseerd op:
- Het uitgangspunt dat ten aanzien van veiligheid in en om de molen alle betrokken een gezamenlijk belang en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.
- Een ingevulde Risico Inventarisatie & Evaluatie met bijbehorende actieplan voor de molen. Zie hiervoor Molenbeheer en kijk daar onder de alinea Veligheid / Risico Inventarisatie en Evaluatie.
- Het formulier Incidentmelding en registratie.
Elke afdeling heeft één tot twee veiligheidscoaches die molenaars kunnen helpen en adviseren op het gebied van veilig werken in en om de molen. De veiligheidscoaches zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op de molen en ze komen jaarlijks bijeen om onderling ervaringen uit te wisselen en voor kennisvermeerdering.
Wat te doen bij een calamiteit
Bij ongevallen en calamiteiten kan je (ook) telefonisch contact op nemen met het ondersteuningsteam. Het Ondersteuningsteam onder leiding van Rien Eykelenboom kan jou adviseren, met raad en daad ter zijde staan en eventueel doorverwijzen naar andere deskundige personen of instanties die je verder kunnen helpen. Mocht onverhoopt bij molenorganisaties zoiets gebeuren, dan kan je contact opnemen met De Hollandsche Molen (020 - 623 87 03, 06 - 41 79 96 66 of dhm@molens.nl). Maar het kan ook dat vanuit De Hollandsche Molen, Het Gilde van Molenaars of het Ondersteuningsteam met jou contact wordt gezocht naar aanleiding van berichten in de media, om samen te bekijken of ondersteuning gewenst is. In de toolkit hieronder vind je een hand-out (protocol calamiteiten bij molens) met meer informatie en een drietal checklists die je kunnen helpen jouw organisatie te stroomlijnen in geval van een grote calamiteit.
De werkgroep veiligheid heeft een aantal plannen en richtlijnen opgesteld die moleneigenaren, molenaars en andere vrijwilligers helpen de veiligheid op hun molen zo goed mogelijk te maken.
- Protocol calamiteiten bij molens
- Incidenten actieplan bijlage – Checklisten
- Bezoekersprotocol - Gedragsregels voor bezoekers
- Bezoekersprotocol - Instructies voor molenaars e.a.
- Bezoekersprotocol - Pictogrammenblad
- Richtlijnen voor het afzetten van het gevlucht
- Rapport veiligheid op wind- en watermolens deel 1
- Rapport veiligheid op wind- en watermolens deel 2
- Rapport veiligheid op wind- en watermolens deel 3
- Molenbrochure Monumentenwacht
Vanwege het belang van veilig werken-op-hoogte is in 2018 besloten dat alle windmolenaars-in-opleiding die toelatingsexamen willen aanvragen moeten kunnen aantonen dat zij instructie over het gebruik van valbeveiliging hebben ontvangen.