Molenaar worden... iets voor mij?

Dat gesprek met…., dat berichtje in de krant...., toen ik op de tv...., dat fietstochtje langs die molen....
Om welke reden, vanuit welke invalshoek, het doet er niet toe: je bent enthousiast of nieuwsgierig geworden en dat is het belangrijkste. Je vraagt je af of dit misschien ook iets voor jou is?

Natuurlijk wil je dan meer informatie. Ga daarom gerust eens op bezoek bij een molen in de buurt; de meeste molenaars zien je graag komen! Overleg of het mogelijk is eens een dagje mee te lopen om te ervaren wat het is. Informeer of je daar een opleiding kunt volgen. Ook kun je je aanmelden voor een kennismaking op deze website.
Het is belangrijk dat er een 'klik' is, dat je jezelf daar thuis voelt, maar ook een redelijk beeld krijgt van wat je te wachten staat.
Er is een opleiding tot windmolenaar en een opleiding tot watermolenaar

Wat staat je te wachten?

Je moet er niet tegen opzien om in alle seizoenen buiten te werken. Molenaarswerk vergt soms een flinke inspanning. Een molenaar moet fysiek en mentaal in staat zijn om onder uiteenlopende omstandigheden de molen te bedienen.
Denk nu niet dat molenaar-zijn typisch mannenwerk is; het toenemend aantal vrouwelijke molenaars bewijst het tegendeel!

De opleiding tot molenaar vraagt een zekere mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden, maar je wordt niet bij het handje genomen.
De opleiding wordt gegeven door vrijwillige instructeurs die ervaren molenaar zijn. 

Normaal gesproken vraagt de opleiding minstens twee jaar. Je doorloopt dus tweemaal alle seizoenen. Welke dagen en hoe vaak je instructie krijgt, hangt af van de leerling en de instructeur.

Voor meer informatie en met vragen kun je ook bij het afdelingsbestuur in jouw provincie terecht. (kijk bij Afdelingen)

Wat kost het?

Je betaalt bij inschrijving als lid-in-opleiding €74,50 bestaande uit €40,00 eenmalige opleidingskosten en €34,50 voor contributie en verzekeringen.

De kosten voor het lespakket zijn €55,00 voor de opleiding tot windmolenaar of €30,00 voor de opleiding tot watermolenaar.
Deze bedragen zijn inclusief een éénmalige korting voor nieuwe leden.

De jaarlijkse contributie bedraagt €34,50 inclusief de WA- en Ongevallenverzekering.

Hoe meld ik mij aan?

Aanmelden kan via de aanmeldingsformulieren voor de opleiding tot windmolenaar en de opleiding tot watermolenaar op deze website. Indien je aan de opleiding wilt beginnen moet je 14 jaar of ouder zijn. Een vooropleiding is niet nodig.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Het afdelingsbestuur neemt contact met je op of maakt een afspraak voor een intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken, zoals bij welke instructeur en op welke instructiemolen je terecht kunt. Ook krijg je informatie over theorielessen en andere opleidingsactiviteiten.

In een gesprek met de instructeur (eventueel samen met een lid van het afdelingsbestuur) wordt de wijze waarop de opleiding wordt vormgegeven doorgenomen. Ook worden de gebruikte methodes en het lesmateriaal besproken. 

Zijn er nog andere mogelijkheden om betrokken te zijn bij het Gilde?

Als je nog geen 14 jaar of tussen de 14 en 18 jaar bent en niet in opleiding, maar wel min of meer actief op een molen onder begeleiding van een geslaagd lid dan kun je lid worden als jeugdlid.
De regels van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeid voor jongeren onder de 18 zijn van toepassing. Hier vind je een samenvatting van de regels.

Als je  molengids bent, ben je WA- verzekerd en verzekerd tegen ongevallen. Daarnaast ontvang je vier keer per jaar de Gildebrief.

Naast de leden kent de vereniging donateurs.

Als donateur steun je het Gilde en ontvang je vier maal per jaar het verenigingsblad 'De Gildebrief'.